Tilbake til nms.no Connect Brasil
Meny

Marcelos tempo

«Tem tempo pra mim?» spør vertsbroren min Marcelo på ti år. “Har du tid til meg?»
Del Facebook Twitter E-post

Ordet «Tempo» er morsomt å fundere litt på syns jeg, hva tenker du når du hører ordet «tempo»? Rask rytme? Høy intensitet? Mange repetisjoner kanskje?

Ordet «Tempo» er ett portugisisk homonym, men har også en annen betydning: «Tempo» betyr nemlig «tid». Men tenker jeg på det norske tempoet, får jeg helt andre assosiasjoner til ordet enn om det sies av en brasilianer. Det norske tempoet assosierer jeg med ett høyt tempo i hverdagen; ting skal fikses, jobb skal gjøres og oppgaver skal leveres. Ett høyt og stressende tempo, lite tid til overs som jeg har friheten til å bruke selv.
Men her i Brasil? Har du tempo; så har du tid. Og her har jeg mye tempo! Det tillater meg til å bruke det på andre ting enn jobb.

«Tem tempo pra mim?» spør vertsbroren min Marcelo på ti år. “Har du tid til meg?» blir dette om du oversetter det direkte fra portugisisk. Har jeg tid tid å gi? Har jeg noe tid å dele? Dette er ofte en invitasjon til å leke, spille eller tegne. Ja sier jeg!

Marcelo er en god gutt, og en venn jeg har delt mye tid med, selv med forskjeller i alder og språk. Nesten hver dag så lager vi banansmoothie sammen som vi drikker i hengekøyene i stua når foreldrene er på jobb. Så spiller vi fifa på tven, han med landslaget til Brasil og jeg Norge, og han vinner nesten alltid!

Tempoet vårt her er langsomt, og tiden kan vi bruke på hverandre, og selv med store utfordringer i språkforskjeller, har jeg tid til å lære meg å skape relasjoner. Marcelo er en person som jeg deler mye tid med.

Han ligger i hengekøyen foran meg akkurat nå og venter på at jeg skal legge pcen fra meg og tegne i boka hans, han vil at jeg også skal tegne ett vesen i fantasiverdenen hans. Han har lært meg å tegne Naruto, men også hvor sunt det kan være å ta det med ro, senke tempoet litt, og dele tid.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp