Meny

Utviklingen i Pakistan bekymrer

Foto: Åslaug Ihle Thingnæs Last ned
Menneskerettighetskomiteen i det pakistanske senatet vil prøve å forhindre misbruk av blasfemiloven. Lederen i komiteen, senator Nasreen Jalil, sier at uskyldige mennesker har blitt feilaktig anklaget og straffet for blasfemi.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Innenriksdepartementet svarer på henvendelsen ved å invitere interessenter fra provinsregeringer, departementer, Rådet for islamsk ideologi (CII) og politiet til en konsultasjon.

Nasir Saeed, leder for CLAAS-UK*, karakteriserer dette som en god nyhet.

– Det er på høy tid, sier han, for både minoriteter og elles i sivilsamfunnet har en lenge arbeidet for å reformere blasfemiloven for på sikt å hindre misbruk. Selv om den går ut over både muslimer og ikke-muslimer, er det de kristne som er hovedmålet. Kirkene deres blir angrepet, eiendommene deres blir påtent, de blir vilkårlig arrestert og fengslet og til og med brent levende.

Til og med det internasjonale samfunnet har uttrykt sin bekymring over den gjentatte misbruken av blasfemiloven. Nylig oppfordret medlemmer av Europaparlamentet og USA Pakistan til å oppheve sin loven. Men pakistanske politikere har dessverre utilsiktet gjort denne saken svært følsom, og nå er opphevelse eller endring av loven nesten umulig.

CII har dessuten anbefalt at blasfemisaker sendes til sharia-domstolene på distriktsnivå, og at disse provinsielle sharia-domstolene bør styrkes. Det virker som CII fremmer sin egen agenda for å fremme sharia i landet.

Pakistanske ekstremist-grupper har lenge krevd at blasfemisaker blir sendt til shariah-domstoler. For tiden sorterer de under pakistansk straffelov i sivile domstoler, men hvis CIIs anbefalinger blir akseptert, vil disse sakene bli prøvd under islamsk sharia. Det innebærer at de må følge det islamske rettssystemet og må overholde den islamske rettspraksis, der minoriteter vil ha svært lite de skulle ha sagt og dermed blir mer sårbare.

Det er også andre kompliserende faktorer, for eksempel er ikke et ikke-muslimsk vitnesbyrd tillatt i sharia-domstolene, og hvis det likevel skulle bli åpnet for det, vil det bare bli tillagt halv tyngde sammenlignet med et muslimsk vitnesbyrd.

Saeed forteller: – I dag kan enhver advokat representere de som blir tiltalt for blasfemi i sivile domstoler, og de fleste saker føres av kristne advokater. Men hvis senatskomiteen godkjenner CIIs anbefalinger og blasfemissaker begynner å gå til sharia-domstolen, så vil det være en vanskelig situasjon. Særlig fordi kristne advokater ikke vil kunne representere sine kristne klienter der. Dette er fordi de etter det eg vet mangler ekspertise i sharia-loven, mens muslimske advokater alltid  nøler med å representere de som er anklaget for blasfemi.

– Nå er det derfor tid for det internasjonale samfunnet å doble innsatsen for å oppheve blasfemiloven og reise spørsmålet om den nåværende situasjonen overfor den pakistanske regjeringen. Hvis blasfemisakene blir ført i sharia-domstolene, vil det bare skape flere problemer for de som allerede er offer for misbruk av denne loven, understreker Saeed til slutt.

*CLAAS = Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp