Meny

Use Your Talents inspirerte menighetsrådene

Foto: foto: Endre Hilleren Last ned
Evy Torunn Nyvoll jobber som rådgiver i NMS. I november hadde hun kurs for menigheter i Bjørgvin om å bruke «Use Your Talents»(UYT), en bevegelse som startet i kirken på Madagaskar. Menighetsråd fra Bjørgvin var samlet i Knarvik kyrkje og fikk en innføring i UYT, med rom for diskusjon i grupper underveis.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Fokusskifte
«Vi står overfor mange ulike utfordringer både i våre egne liv, som organisasjon og menighet/kirke,» sier Evy Torunn. «Det er så lett å se på alt vi ikke får til, alt som ikke fungerer som vi ønsker, alt vi mangler. Vi ser glasset som halvtomt. UYT har et ganske annet fokus. Det handler om å se mulighetene og oppdage alle ressursene som finnes. Se glasset som halvfullt. Hva kan vi gjøre med det vi har her og nå?»

UYT har vokst fram på Madagaskar. I 2005 spurte den gassiske lutherske kirken (FLM) seg selv: Hva vil de si å være kirke? Hvorfor er vi til? Resultatet ble en kirke som ser på seg selv som en viktig aktør i lokalsamfunnet. Ved å ta i bruk talentene betyr de en forskjell. Visjonen er å stimulere og støtte alle i kirken til å bruke sine talenter til å bygge et bedre Madagaskar. UYT er ikke en metode eller en oppskrift, det er en måte å tenke på.

Startet på Madagaskar

Hanta blir av mange kalt UYT sin mor. Egentlig var hun veldig sjenert og hun var lenge overbevist om at Gud ikke kunne bruke henne til så mye. Ikke likte hun å snakke foran folk heller. Etter endt jordbruksutdanning flyttet hun og mannen til en liten landsby, hvor mannen skulle være prest. Da de fattigste bøndene sluttet å komme til kirken, fordi de ikke hadde penger å gi i kollekt, tok Hanta grep. Hun bestemte seg for ikke å grave ned talentet sitt. Hun var overbevist om at kirkefellesskapet er for alle, uavhengig av hva man kan bidra med. Hver enkelt er en ressurs.

Mobiliserte menigheten
Hanta fikk mobilisert menigheten til å starte et lite mønsterbruk på kirkens tomt. Her ble det gitt undervisning og veiledning i dyrking av frø. Hun reiste også på besøk til bøndene og introduserte enkle triks som fikk avlingene til å øke. Etter en stund fikk menigheten oppleve at de fattigste bøndene våget seg tilbake til kirkefellesskapet og de kunne bidra med frø og korn i kollekt.
«Vi sitter ikke og venter på at noen skal komme og hjelpe oss, vi setter i gang selv», sier de på Madagaskar «og så har vi lært at det ikke er farlig å samarbeide med andre».

Frivillighetsbevegelse
En frivillighetsbevegelse har spredt seg til hele den gassiske kirken og den har spredt seg til kirker i andre land. Hanta bor nå i en annen by på Madagaskar, hun sier det er enkelt: «Gud har gitt gaver til hver og en av oss. Start med deg selv og det du har, bruk det og lær det videre. Utvikle deg selv og utvikle andre, gi æren til Gud».

Vi er en del av et verdensvidt fellesskap og vi lar oss inspirere av UYT inn i vår norske virkelighet. NMS ønsker å bringe tilbake impulser og læring fra kirkene i sør for vi tror det er nyttig og viktig for oss. Går vi tilbake til røttene i NMS, handlet det om kvinner og menn som engasjerte seg og brukte sine talenter i misjonsarbeidet. Det skjer fortsatt, men kanskje trenger vi en påminnelse om å spisse fokuset.

Hva har vi?
Det er lett å slå seg til ro med at vi ikke kan gjøre alt. At vi er små, at vi ikke har så mye å bidra med. Som i fortellingen der folkemengden var så ivrige etter å høre Jesus: Vi har bare to fisker og fem brød. Men Jesus spør: Hva har dere? Han ber oss om å ta i bruk de ressursene vi har! Det er det han så velsigner. Da kan store ting skje. Er vi klare for det?

En ressurskartlegging kan være nyttig for menigheten, for å sette tankene ut i praksis. Hvordan kan vi være kirke som betyr noe for folk i lokalsamfunnet? Altså, en kirke som oppleves relevant for mennesker i dag. Det er mer velsignelse i å gi enn å få!

Talentene eller ressursene i og rundt oss kan være eiendeler, ferdigheter, nettverk, lokaler, tro, lokalsamfunn, naturressurser osv. Slik som:
• fysiske/materielle ressurser
• individuelle evner, ferdigheter, erfaring, perspektiv
• relasjonelle/nettverk/grupper i lokalsamfunnet
• økonomiske ressurser

Det handler om en bevisstgjøring. Alle har noe å bidra med. Vi må hjelpe hverandre til å oppdage, ta i bruk og videreutvikle ressursene vi har her og nå! Vi må starte med oss selv – det er det som bidrar til endring.

Ikke vent på at andre skal gjøre noe. Ta initiativ selv! Vi er kalt til å gå ut i verden for å forandre den!

Tekst ved Evy Torunn Nyvoll

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp