Gi en gave
Meny

Trygghet i troen

Foto: Marit Mjølsneset Last ned
Rune Bratseths tro hjalp ham til å beholde bakkekontakten i fotballkarrieren. – Den setter ting i perspektiv.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Tekst: Marit Mjølsneset

Det er vel sant det som paven sa (Johannes Paul II, red. anm.), «av alt uviktig i verden, er fotball det viktigste». Mannen som blir regnet for å være en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene sitter ved et bord i andre etasje på «To Tårn». Kafeens navn er ikke inspirert av Tolkiens litterære univers, men av den ruvende nasjonalskatten man ser bort på gjennom vinduene, Nidarosdomen, Trondheims stolthet nummer én. Ja, kanskje utenom Rosenborg da. Det er Bratseth som har bestemt stedet for intervjuet. På vei til Trondheim er en del av forberedelsene å høre på et radiointervju med den tidligere fotballspilleren. Under spørsmål fra lytterne kommer «Hvor ofte drikker han kaffe på Nidarosdomens turistsenter?». Han er tydeligvis en stamkunde.

Ingen guttedrøm  
Det merkes på radioprogrammet at Bratseth har en høy stjerne hos både programlederne og lytterne. Kanskje ikke så rart. Han har vunnet Eliteserien, Bundesliga, den tyske cupen og Cupvinnercupen. I tillegg har han 60 kamper på landslaget. Men Bratseth hadde ikke de store fotball- ambisjonene før han ble oppdaget på en menighetscup som 21-åring. Han hadde gått lærerhøgskolen og idrettshøgskolen og skulle jobbe som lærer. Men Knut Torbjørn Eggen, daværende Rosenborg-spiller og sønn av Nils Arne Eggen, var med som kjendisdommer på cupen og tipset klubben om den 1,93 cm høye, lynraske midtstopperen. Bratseth spilte på den tiden i 4. divisjon. Etter fire år i Rosenborg ble det åtte år i den tyske storklubben Werder Bremen. En ganske brå overgang fra livet som lærer. Hvordan taklet han det egentlig? – Siden å spille fotball i utlandet aldri var noen guttedrøm, stressa jeg ikke med at nå går alt i grus hvis det ikke går bra. Så jeg hadde et sunt forhold til at dette ikke var det viktigste i livet. Og der har troen også vært viktig. Det gir en et perspektiv om at det ikke gjelder liv og død det man holder på med, sier Bratseth. Og sånn har han det den dag i dag, selv om fotballinteressen fortsatt er sterk, og hovedinntektskilden er jobben som fotballekspert i Viasat.

Kristent forbilde
– Hvordan tok du med deg troen inn i ditt nye og ganske annerledes liv? – Jeg har alltid erfart at jeg har et oppdrag og i ettertid ser jeg ofte at ting som har skjedd har hatt en mening. Det har vært veldig trosstyrkende. Jeg tror ikke det er tilfeldig at karrieren har blitt som den har blitt, du får en posisjon og en talerstol. Bratseth gikk tydelig ut som kristen fotballspiller. Han nektet å stille opp på alkohol-reklamer og var åpen om sin tro. Den dag i dag er det mange som sier til ham at det var viktig for dem at han var et tydelig kristent forbilde. Og Bratseth var sitt ansvar bevisst. – Man velger ikke å være et forbilde. Man har den posisjonen man har, og det må man være klar over. Det skjønte jeg, og jeg tok det på alvor, sier Bratseth.

Faren fikk kritikk
Bratseth har vokst opp i et kristent hjem. Men mens mange i det kristne miljøet mente det var helt feil å bruke mye tid på idrett, har både Rune og de to brødrene vært aktive i alt fra langrenn og hopp, til håndball og friidrett. – Vi levde livet ute blant folk. Fader’n var opptatt av at «de ikke skulle være noen drivhusplanter, de ungan’ hans». De skulle tåle å stå ute i vind og blest. Så derfor var vi aktive i idretten selv om han fikk kritikk for det. Og han heia oss fram og stilte opp. Det har nok gjort at ingen av oss har følt noe behov for å gjøre opprør. Vi opplevde i oppveksten at det med trua ikke bare handla om prat, men også om handling. Men selv om Bratseth har vært kristen hele livet, kan han fortelle at han de siste årene har erfart troen på nytt. – Jeg har hatt flere åndelige opplevelser som har gitt fysisk utslag. Dette har ført til at troen de siste årene har vært annerledes.

Hele intervjuet kan leses her:

 

Misjonstidende er gratis.

Ønsker du å få bladet i postkassen, send SMS med NMS MT til 2490 eller ring 51516100

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp