Gi en gave
Meny

Planlagt støy

Foto: Mparany Rakotondrainy Last ned
“Vår stemme – vår påvirkning” (“Our voice – our impact”) er mottoet til Kamashi ungdomssenter. Og stemmer får vi høre, for stillferdig går det ikke til på ungdomssenteret! Det er på tide at etiopiske ungdommer, spesielt fra minoritetsgrupper får noe å si.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Jenter kan delta på lik linje med gutter! Vi kan spørre, vi får lov til å si vår mening! Dette er helt nytt for oss.

 

Dette sier Ejiya (19) om ungdomssenteret. Hun tilhører folkegruppen gumuz. Ved senteret i Kamashi møtes ungdommer fra hele regionen for kurs, leker, sport, bibliotek og data. Mange ungdommer kommer hit for å gjøre lekser og møte venner siden de fleste hjemmene i og rundt Kamashi verken har bord eller lys der elever kan jobbe på kveldstid.

 

Folkegruppen gumuz har en historie preget av undertrykkelse, forfølgelse og slaveri. Enda er de svært marginaliserte i samfunnet og har lavere utdanningsnivå enn andre folkegrupper. Det å synge eller be på gumuz er fortsatt meget uvanlig og blir ofte motarbeidet. Ungdomssenteret spiller en viktig rolle i å få gumuz språk og kultur ut i det offentlige og å gjøre det naturlig at man snakker morsmålet sitt med stolthet.

 

Hver dag er det aktivitet og leven ved ungdomssenteret, men spesielt om sommeren er det fullt. Da kommer det også ungdommer fra Norge til sommerleiren Summer Together. Shame (22) er muslim og deltok på Summer Together for første gang i 2016. Til å begynne med var hun veldig sjenert.

 

Jeg var redd for at de andre skulle synes jeg var annerledes. Men de inkluderte meg og etter to dager innså jeg hvor feil jeg hadde tatt. Summer Together var en utrolig opplevelse!

 

Etiopia er et land med mange spenninger og konflikter mellom folkegrupper og religioner. Det er uvanlig at vennskap knyttes på tvers av slike grenser, så her har ungdomssenteret en unik posisjon. Aktivitetene her er konfliktforebyggende og styrker toleranse ovenfor mennesker med ulik bakgrunn. De skaper nettverk mellom ungdommer fra ulike kulturer og hjelper dem med å utveksle erfaringer og kunnskaper.

 

Dessuten får ungdommene muligheten til å delta på en rekke kurs. Senteret samarbeider med kirken, kommunen, ikke-statlige organisasjoner og NMS U. Endalk (18) fra Kamashi sier at han aldri har lært så mye på en uke som ved årets Summer Together.

 

Vi lærer av hverandre og vi lærer av kursene vi får her. Det beste er at vi ser at ting er forskjellig i de ulike kulturene, men at vi likevel kan være venner.

 

Så hver gang vi hører musikk, latter og annen “støy” fra Kamashi, så vet vi at det er ungdommene som tester samfunnets lydanlegg.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp