Gi en gave
Meny

Partnermøte i en dramatisk tid

Foto: Jarle Skullerud Last ned
Mekane Yesus-kirken i Etiopia arrangerte i sist uke sitt årlige partnermøte. Politiske forhold i landet påvirket samtalen på partnermøtet, men størst fokus fikk temaet "Eldreomsorg". Kirkepresident Yonas Yigezu snakket i sin åpningstale om hvordan den store Mekane Yesus-kirken har et enormt og hittil lite brukt potensial som internasjonal aktør spesielt innen misjon og nettverksbygging mellom kirkene og misjonsorganisasjonene.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Fra 13. til 16. februar inviterte Mekane Yesus kirken til Committee of Mutual Christian Responsibility (CMCR), det årlige partnermøtet i hovedstaden Addis Abeba med over 90 etiopiske og internasjonale kirke- og misjonsledere. NMS var godt representert med generalsekretær Jeffrey Huseby, rådgiverne Marit Breen og Sophie Küspert-Rakotondrainy og undertegnede – et sterkt team, kvinner og menn, yngre og eldre, som deltok aktivt som musikere, sekretær og i diskusjonene. Vi fikk et klart inntrykk av at NMS er en av de viktige partere for denne store kirken, og at vår deltakelse var høyst velkommen og verdsatt.

Både vekst og utfordringer i Mekane Yesus-kirken

I sin åpningstale tegnet kirkepresidenten Yonas Yigezu et nyansert bilde av en kirke som fremdeles er i vekst, men som også har utfordringer: det har for eksempel lenge vært for lite fokus på den sterke indre migrasjonen og på urbaniseringen i Etiopia. Mange, spesielt høyt utdannede mennesker flytter til storbyene, og disse har krav og utfordringer som kirken og prestene bare delvis kan møte; spesielt yngre mennesker søker seg i stadig større grad til karismatiske menigheter eller vender kirken ryggen – en utvikling som vi også kjenner fra vesten.

Likevel mener Yonas Yigezu at Mekane Yesus som verdens største lutherske kirke har et enormt og hittil lite brukt potensial som internasjonal aktør spesielt innen misjon og nettverksbygging mellom kirkene og misjonsorganisasjonene. Generelt tegner kirkepresidenten et positivt bilde av Etiopias muligheter: et land med over 100 millioner, som for det meste er kristne innbyggere, med en sterkt voksende økonomi og økende internasjonal betydning, men også med meget store utfordringer spesielt på det politiske plan.

Politisk situasjon preget partnermøtet

Årets «CMCR» ble på dramatisk vis innhentet av den politiske og sosiale situasjonen i Etiopia. Først gjorde uroen i Oromia-regionen med demonstrasjoner og opptøyer det umulig for en del delegater fra synodene å reise til Addis Abeba. Deretter gikk statsministeren Hailemariam Desalegn uventet av, og dagen etter ble unntakstilstanden utropt for hele landet. Sikkerheten i Addis Abeba og for møtedeltakerne var ikke truet, men det ble mange diskusjoner om landets fremtid og intense bønner for fred, forsoning og en fredelig utvikling til mer demokrati og deltakelse og for en mer rettferdig fordeling av godene.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Årets tema: Eldreomsorg

Et vers fra Matteus 5,7: «Salige er de barmhjertige, for de skal få barmhjertighet», ledet til årets tema: Eldreomsorg. Det er muligens noe uventet når en afrikansk kirke leder fokuset på de eldre – dette temaet har vært lite diskutert i vestlige misjonsorganisasjoner. Faktumet er at det spesielt i storbyene – i Afrika som ellers i verden – er mange eldre mennesker, mest enslige kvinner, som er ensomme og som mangler det meste for livets opphold – aller mest omsorg og et fellesskap.

Også i Afrika går familiebånd i oppløsning, mange unge spesielt de med høyere utdanning flytter hjemmefra eller emigrerer til andre land, og de endre blir tilbake alene i mer og mer anonyme boligblokker. Det som gjør forholdene spesielt vanskelige er mangelen på statlig eldreomsorg, pensjonsordninger og helsetjenester, slik at mange eldre mennesker ikke bare er ensomme men lever i ytterste fattigdom. Temaet er høyst relevant for kirker over hele verden, og vi som kommer fra land og kirker med stadig flere eldre mennesker kan bidra med mye erfaring og ideer som er nye i afrikansk sammenheng – slik som besøkstjenester, eldregrupper, suppekjøkken, utdeling av nattverd i hjemmene, osv.

 

Vi kommer til å huske årets partnermøte som et spesielt intenst møte i et land med store muligheter som er inne i en ruvende utvikling, men som også står ved en politisk og sosial korsvei som i verste fall kan føre til langvarige og alvorlige konflikter, og en stor kirke som ikke mangler selvtillit og som ønsker å være en av de store aktørene spesielt når det gjelder samarbeid og misjon.

Tekst: Klaus-Christian Küspert, seksjonsleder for Migrasjon i NMS Global

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp