Gi en gave
Meny

Nytt kapittel for Norges eldste bedehus

Foto: Helene Reite Uglem Last ned
– Jeg håper Ukirke kan bli en oase, sier prest og prosjektleder Anne Margrethe Ree Sunde om det nye ungdomstilbudet som startet i høst.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Tekst og foto: Helene Reite Uglem, Misjonstidende 
Midt i en av Stavangers gågater, blant motebutikker og kaffebarer, hipstere og gatekunst, ligger det et bedehus selv ikke siddisen vet om. En skjult perle, bortgjemt i et lite smug, midt i gryta. Det er ikke lett å få øye på. Men bak prangende butikkvinduer dukker det opp en blå dør. Bak den ser det ut som tiden har stått stille en stund.

Haugianer-arven  
– Noen får litt hyttestemning når de kommer inn hit. Det er jo litt fint. Jeg håper Ukirke kan bli et avslappende sted, sier Sunde.
Nygaten forsamlingshus ble bygd i 1846 av haugianerne. De store kaffekjelene i glassmonteren vitner om en storhetstid med fulle lokaler.
— Det er stort å være en del av en så rik historie, selv om fortsettelsen blir litt annerledes.

Bekjempe ensomhet  
– Vi har to bærebjelker. For det første diakoni. Studier viser at 1 av 3 studenter er ensomme. Vi vil være et møtested for dem. For det andre vil vi ha et gudstjenestelignende fellesskap, sier Sunde som har fått mange innspill på hva Ukirke kan bli.
– Debattkvelder, arrangementer rundt valget, kurs og konserter. Vi vil hekte oss på det som skjer i byen.

– Som på hytta 
– I et kaldt, rotløst samfunn, der verdier står på spill, kan det være godt å komme et sted som tilbyr noe helt annet. En fersk student som er ny i byen finner kanskje roen her, sier Sunde og ser seg rundt.
Blant gulnede furuvegger, vegglamper og en ruvende prekestol, henger det vimpler og fargerike lyslenker. Noe nytt, noe gammelt.
– Jo mer jeg er her, jo mer glad blir jeg i stedet. Man trår liksom inn i en historie. Folk får jo litt ulike assosiasjoner når de kommer inn. De eldre vil fornye, men de unge håper faktisk at vi ikke skal pusse opp for mye.
NMS fikk bygget i gave. Sammen med NMSU og 16 menigheter finansierer de Ukirke, som skal være et tilbud for alle mellom 16 og 30. Startskuddet gikk i august. Nå begynner planleggingen av hva Ukirke skal være.
Les mer i julenummeret av Misjonstidende som kommer ut i slutten av november. 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp