Gi en gave
Meny

Misjonær og motivator

Last ned
– Folk blir ikke stolte av å bare få. Stoltheten kommer av å klare seg selv! Men ofte trenger de litt veiledende hjelp til å få det til, forteller misjonær Stine H. Pedersen.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Stine H. Pedersen er en kompetent og energisk dame som gleder seg til å komme «hjem» til sitt hverdagsliv sammen med sine kolleger på Madagaskar. Hun reiser fra København denne uka direkte til Antananarivo.

Biogassmisjonær

Stine kommer fra Danmark, men er misjonær for Det Norske Misjonsselskap. Hun har tilbrakt det siste året i Norge på det som heter «Norgesopphold.» Mens hun har vært her har noen av oss blitt kjent med henne og hennes arbeid over fire år med å overføre kompetanse for biogassanlegg fra Kina til Madagaskar.

Suksessprosjektet avsluttes

Biogassprosjektet har vært spennende og svært vellykket. Til nå har dette prosjektet bygget over 200 biogassanlegg på Madagaskar og 500 i Kina. Nå har første fase av biogassprosjektet kommet til veis ende og NORAD har bestemt seg for å ikke fortsette støtten til prosjekter om fornybarenergi og derved heller ikke biogassprosjektet.

Folk tar ansvar selv

Dermed skal Stine fra nå av jobbe 100 % innenfor landsbyutvikling som er drevet av Den gassiske-lutherske kirke (FLM). Den mest vesentlige oppgaven blir å jobbe med folks tankegang. Det er ikke misjonærene eller veilederne som vet best. Det er faktisk landsbyfolket selv som vet best hva de trenger og hvordan de skal få det til. Av og til trenger de bare litt hjelp for å komme i gang med de endringer som de selv ønsker. Når de har definert selv hva de trenger, settes det i gang den nødvendige opplæringen av frivillige som tar ansvaret videre for at alle i landsbyen lærer det de trenger.

Eierskap gir bærekraftige resultater

De mest vanlige områdene gasserne trenger opplæring i er lese- og skriveferdigheter, jordbruk, helse, ernæring, miljøforvaltning og likestilling. Deretter får alle de frivillige opplæring i hvordan de kan undervise andre og gi deres kunnskap og kompetanser videre til nytte for hele landsbyen. Selvfølgelig er dette en tidskrevende prosess, men det er så absolutt verdt det. Med å ta utgangspunkt i å engasjere og motivere enkeltpersoner/menigheter/landsbyer til å ta ansvar for sine egne endringer, får de eierskap til hele prosessen og utfallet. De positive endringer som kommer blir bærekraftige, og folk får en stolthet over deres egen suksess. Dette er vinn-vinn for alle parter og er den beste måten å bidra til utvikling og bistand.

Husk å be for både Stine og for landsbyutviklingsarbeidet.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp