Gi en gave
Meny

Kvinner i lederposisjoner – ja takk!

Foto: Ole Henrik Kalviknes Last ned
Mekane Yesus er den eneste kirka i Etiopia som ordinerer kvinner. Men det går treigt med å rekruttere kvinnelige for lederposisjoner. Det er ikke én kvinne i leselsen i kirken, bortsett fra Rev. Tseganesh som er - nettopp - leder for kvinnedepartementet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Frem til i dag ble 74 kvinner ordinerte i Mekane Yesus – ca. 2 % av presteskapet. Men visste du at…

 

… kun ca 1/3 av de ordinerte kvinnene er i arbeidet? Resten er «gift», dvs. husmødre eller på annen måte ute av systemet.

 

… det ikke er en eneste kvinnelig president, generalsekretær eller teologisk leder i noen av de 25 synodene, ingen proster og svært få menighetsprester?

 

… ordinerte kvinner plasseres som regel i «kvinneprosjekter» eller på «kvinnekontorer» som har meget begrenset innflytese og mangler budsjett?

 

… selv om det ble vedtatt at alle partnerne ved kirkens partnermøte CMCR skulle stille med én mannlig og én kvinnelig delegat, hadde kun én av kirkens 25 synoder funnet en kvinnelig delegat?

 

Argumentene fra synodepresidentene for at ingen kvinner ble sent til den viktige CMCR konferansen, er så gamle som de er gjennomsiktige:

– Det finnes ingen kvalifiserte kvinner i vår synode.

– Vi skal stille med ledere, og det er ingen kvinnelig leder hos oss.

– Det er ingen kvinner som kan nok engelsk for å kunne bidra til slike møter.

 

Til dette svarer Mekane Yesus’ president, Dr. Wakseyoum:

– Da har dere synodeleder ikke gjort leksene deres! Kvinner kan kvalifiseres til å bli ledere!

 

Alt for lenge har også vi i NMS lukket øynene for dette. I mange åt aksepterte vi at stipendene for teologisk utdanning i Begi Gidami Synod gikk til 100 % til mannlige oromo studenter – ingen kvinner, ingen minoriteter. Her er vi i imidlertid i godt selskap: Flere av EECMY sine partnere har motarbeider ordinasjon av kvinner og har det som prinsipp at stipend i teologi kun gis til menn!

 

Nå tar vi sammen med kvinnedepartementet i Mekane Yesus et radikalt skritt fremover: En stipendordning til teologisk utdanning kun til kvinner! Opp til 10 kvinner kan få stipend gjennom denne ordningen, helst for å ta master i teologi for å kunne bli fremtidige ledere. Problemet er å få nok kandidater. Disse må foreslås fra synodene, og en synodepresident sa det åpent ut:

 

– Hav i al verden skal i gjøre med kvinner som har mastergrad i teologi? Og forresten – alle stillingene i «kvinneprosjektene» i synoden vår er opptatt. Dessverre – vi har ikke behov for flere kvinnelige teologer.

 

Det som han ikke sa: I samme synode er det stor mangel på prester. Men kvinner med master i teologi? Det kunne være farlig. I verste fall kunne de finne på å utfordre mennene og søke på en lederstilling i kirken!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp