Gi en gave
Meny

Jeg vil ikke mer

«Jeg har bestemt meg. Jeg vil ikke omskjære flere jenter. Nå vil jeg at du (hun pekte på en norsk misjonær), skal ta med deg kniven min til Norge. Denne kniven skal ikke brukes mer!»
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Dette sa Yayande Samaseko fra Mopti regionen i Mali høsten 2014. Denne ettermiddagen har hun reist seg opp og snakker til landsbymøtet under det store treet i landsbyen. De er her alle, lederne i landsbyen, både kvinnene og mennene. Og nå forteller hun dem offentlig, så alle kan høre, at kniven skal ut av landsbyen, ut av landet, og så langt vekk det er mulig å tenke seg. Kniven skal til verdens ende, til Norge.

Yayande Samaseko

Yayande Samaseko har i den siste tiden før dette hendte deltatt aktivt i arbeidet for å stoppe omskjæring i det integrerte utviklingsprosjektet som NMS støtter i i Mali. Gjennom dette prosjektet har hun og mange andre omskjærere i 46 forskjellige landsbyer fått opplæring og kunnskap om hvorfor omskjæring av jenter er så farlig. Hun og de andre omskjærerne har blitt invitert til sykehuset i Mopti by, der de har fått se høre om og se skadevirkninger på jentene og senvirkningene på kvinnene. Resultater og problemstillinger var blitt lagt fram på et folkemøte der myndighetspersoner fra regionen og kommunene samt frivillige og ledere i landsbyene deltok. Yayande deltok på dette folkemøtet sammen med ei annen kvinne som også hadde vært omskjærer. De tok begge ordet og Yayande Samaseko fortalte at siste gang hun omskar jenter, så holdt det på å gå galt. De holdt på å miste ei av jentene. Hun sendte foreldrene til sykehuset, som heldigvis klarte å redde jenta, men nå ville hun ikke omskjære flere barn.

 

Feiring.

I februar 2015 var det stor feiring av at 11 landsbyer hadde signert en avtale om å stanse all omskjæring av kvinner. Nå er håpet at tre-fire andre landsbyer årlig vil følge etter. Prosjektet fikk også uventet drahjelp fra imamen i Konna by, han fikk alle imamene i Mopti region med seg etter at de sammen hadde studert Koranen og konkludert med at religionen deres ikke krever at kvinner skal omskjæres.

 

Kampen mot omskjæring fortsetter.

I 2017 blir det oppstart av ny prosjektperiode, det innebærer en ny planleggingsperiode, men det betyr ikke fullstendig pause. De 46 landsbyene vil fortsatt bli fulgt opp, og så skal en i tillegg gjennomføre videre studier, bl.a. for å finne ut om folk i de 11 landsbyene nevnt tidligere virkelig klarer å slutte med omskjæringen.

 

Tidligere omskjærer Yayande Samaseko

Tidligere omskjærer Yayande Samaseko

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp