Gi en gave
Meny

Ingen utvikling uten Gud

Last ned
Vil du stoppe massemord, informere om aids, hindre voldtekter, hjelpe krigsofre eller utdanne barn er de religiøse nettverkene ofte de beste. Og ikke sjelden sitter ledere i ulike trossamfunn med nøkkelen.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Dette er en artikkelserie i anledning NMS sitt 175-årsjubileum. Vil du lese flere artikler? Gå inn her.

Det som står i disse artiklene representerer ikke nødvendigvis NMS sin mening. Vi har invitert skribenter fra mange ulike sammenhenger til å dele sine synspunkt og refleksjoner med oss.

Av: Erik Solheim, sjef for FNs miljøprogram og assisterende generalsekretær i FN. Han er tidligere norsk miljø- og utviklingsminister og leder av SV.

I nesten alle utviklingsland spiller religion og religiøse institusjoner en svært viktig rolle i folks liv. I Kongo finnes det for eksempel knapt fagforeninger eller ideelle organisasjoner av europeisk type. Det er bare kirker. I Mali er moskeer svært viktige i menneskenes liv. Og i den religiøst delte Sentralafrikanske republikk har biskoper og imamer rukket ut en hånd til hverandre for fred. Biskoper brukte kirkerom til å beskytte livredde muslimer mot bander som drepte i Jesu navn.

Religion viktig

På mange reiser har jeg blitt imponert over hvordan misjonærer fra Det Norske Misjonsselskap har jobbet hardt over lang tid. Misjonærer er ofte mye lengre ute enn andre bistandsarbeidere. De lærer seg språk og kultur, og det elementet som troen gir, er en ekstra drivkraft. Der bistandsarbeidere litt for ofte bor på flotte hoteller i storbyene, kan du møte misjonærer som under vanskelige forhold, år etter år, hjelper utsatte mennesker under vanskelige forhold. Det står det respekt av.

Både i Kongo og Mali har jeg møtt politiske ledere som brakte samtalen inn på Kåre Lode straks de hørte jeg var norsk. Jeg tror neppe de hadde hørt om norske storheter som Gro Harlem Brundtland eller Fritjof Nansen, ikke engang våre mest kjente idrettsstjerner. Men Kåre Lode hadde vært nyttig i langvarig arbeid fjernt fra kameraenes rampelys. Han var verdsatt.

I Mali har misjonærer jobbet hardt for å stoppe kjønnslemlestelse. Nå er det ikke lenger tabu å snakke om denne grusomme tradisjonen, og flere og flere foreldre velger heldigvis overalt å la være å ødelegge døtrenes underliv. Hvem forklarer mer troverdig at denne praksisen ikke har noen rot i verken Bibelen eller Koranen enn folk som kjenner skriften.

Den gylne regel

Alle de store verdensreligionene kan brukes til det beste og det verste i menneskelig handling. Krigsherrer og massemordere har gått til krig i Guds navn, men like ofte har religiøse ledere stoppet krig. Det er viktig å huske at alle store religioner inneholder varianter av den gylne regel: Det du vil at andre skal gjøre mot deg, det skal du gjør mot dem. Denne regelen er like anvendelig i verdenspolitikken som i familien, i nasjonal politikk som i idrettslaget. Både den største og minste enhet vil bli bedre hvis vi strever etter å innfri dette nærmest umulig kravet.

Ingen andre små land har vært involvert i så mange fredsprosesser som Norge. Det startet med Guatemala og har fortsatt i Midtøsten og Sri Lanka, i Sudan og Nepal og nå kanskje mest vellykket i Colombia. Flere av disse fredsprosessene har startet med innsatsen til kirkelige organisasjoner og misjonærer, tenk bare på Petter Skauen i Guatemala eller Kirkens Nødhjelp i Sør Sudan.

Avgjørende for miljøet

Religion er også helt avgjørende for miljøet. Når jeg nå tar over som FNs miljøsjef, vil jeg rekke ut en hånd til ledere for trossamfunn over hele verden. Bibelen starter med miljøet i skapelsesberetningen hvor Gud er stolt over den vakre verden han har skapt. Bibelen ender også med miljøskildringer i Johannes Åpenbaring. I alle store verdensreligioner står det sentralt å ta vare på skaperverket. Sammen med trosbaserte ledere vil jeg forsøke å mobilisere en bred global bevegelse for at vi er gode mot Moder Jord.

Global storpolitikk kan aldri bygge på naivitet. Men vi må forstå religionen for å kunne påvirke, bidra og kommunisere klart. Religiøse partier og ledere i trossamfunn setter dagsordenen i store deler av verden. Det er tilnærmet umulig å bekjempe massemord, krig, utdanne barn eller øke folks kunnskap om helse uten å være i tett samarbeid med religiøse ledere og sikre at de går foran. Dessuten trenger vi moral også i verdenssamfunnet, gylne regler å strekke oss mot. Ingen kraft kan lettere gi oss det enn de store verdensreligionene.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp