Gi en gave
Meny

Hjelper unge prostituerte å knytte bånd til sine nyfødte

Foto: Markus Plementas (KPK) Last ned
I 30 år har Nådehjemmet i Bangkok gitt enslige nybakte mødre et pusterom fra en tøff hverdag. – Mange ombestemmer seg og vil beholde barnet sitt etter å ha vært her, forteller volontør.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Tekst: Markus Plementas (KPK)

Nådehjemmet feirer 30 år og har gjennom disse årene sett det som sitt oppdrag å gi hjerterom og husrom til vanskeligstilte enslige gravide jenter i Thailand. Gjennom disse årene har de hjulpet over 900 jenter og barna deres da de trengte det som mest.

Det er Den Evangeliske Lutherske kirken i Thailand i samarbeid med Det Norske Misjonsselskap (NMS) som driver Nådehjemmet som et av flere diakonale prosjekter i Thailand.

Tøff hverdag
De fleste jentene som kommer hit er enten prostituerte eller har truffet menn som ikke har fortalt at de allerede er gifte og har familie. Når jentene blir gravide stikker mannen av.

For øyeblikket bor det seks jenter her, men Nådehjemmet har plass til opptil 15 beboere samtidig. Med en liten baby på armen gir volontør og sykepleier Elisabeth Follesøy Solås en liten omvisning på eiendommen, som ligger i et rolig område av storbyen Bangkok.
– Hudfargen på babyen tyder på at faren trolig er en inder, sier Follesøy Solås og forteller at moren jobber som prostituert.

På Nådehjemmet skal ikke jentene leve i luksus, men mest mulig som de pleier å gjøre.
– De må for eksempel vaske sine egne klær for hånd. Vil de bruke maskinen må de betale for det. Det er bare babyklær de får vaske gratis i maskinen, forteller Follesøy Solås.

Den ene vaskemaskinen er midlertidig i ustand. Det betyr at jentene for øyeblikket må klare seg med bare en maskin til å vaske babyklær.
– Det er litt krise, utbryter Follesøy Solås.

Vil beholde sine nyfødte
Med på omvisningen er også diakoniarbeider og NMS-misjonær Anne Storstein Haug. Hun har vært bosatt i Thailand i over 17 år.
– Jeg er her en gang i uken og følger opp arbeidet som gjøres her, forteller hun. Hun var ung og hadde et stekt ønske om «å redde verden». Det skapte spiren som tilslutt førte henne til Thailand.

Sykepleier Elisabeth Follesøy Solås har bakgrunn som misjonærbarn fra Kamerun, og er på Nådehjemmet som volontør for andre gang. Her blir hun en måned før hun reiser tilbake til familien sin i Norge.
– Jeg har hus, hytte og en fin bil. Og jeg har muligheten for utdanning og trygd når jeg blir syk. Jeg tror på en balanse i livet, og min rolle som frivillig handler for meg om å gi tilbake, forteller hun.

Follesøy Solås er daglig sammen jentene på Nådehjemmet i Bangkok. Hun hjelper til med å skape en trygg relasjon mellom mor og barn og gir dem tett helsemessig oppfølging.
– Mange av jentene som kommer hit har blitt gravid med en sexkunde. De fleste ønsker først å adoptere bort barnet, men mange knytter seg til barnet og ombestemmer seg, forteller hun.

Jentene kommer til Nådehjemmet før de skal føde og fraktes til sykehus når fødselen skal skje. Etterpå blir de hentet tilbake der de får tid i rolige og trygge omgivelser sammen med sine nyfødte.
– De får tid til å bli kjent med barnet og tid til å tenke på hvordan de skal få dette til, forteller Follesøy Solås.

For jentene som likevel ønsker å adoptere bort så samarbeider Nådehjemmet blant annet med et adopsjonskontor og fosterhjem.

Havner tilbake i prostitusjon
Veldig mange av de prostituerte jentene som kommer til Nådehjemmet havner tilbake i prostitusjon etter oppholdet, konstaterer lederen på Nådehjemmet Chanarat Oiwan.

Storstein Haug legger til at det er forbudt med abort i Thailand. Det gjør at prostituerte jenter som har blitt gravide må ut på det illegale markedet for å ta abort.
– Jeg tror at i de tilfellene jenter har halliker, er det hallikene som «ordner opp» dersom en jente blir gravid. Prostituerte som styrer seg selv må gjerne håndtere problemet selv, sier Storstein Haug.

Lederen på Nådehjemmet er opptatt av at Nådehjemmet skal være et alternativ, at jenter skal se at det finnes et alternativ til abort, at Nådehjemmet skal gi et godt og trygt tilbud for de som ønsker å beholde barnet sitt.

De har også mange eksempler på der jentene har forlatt prostitusjon etter et opphold på Nådehjemmet.
– Vi har blant annet avtale med et luksushotell og en flott restaurant i byen der de som ønsker det kan komme på arbeidstrening og få mulighet for jobb med lønn, sier Storstein Haug.

Haken er at jentene da vil tjene langt mindre enn de gjorde i prostitusjonsmarkedet.

 

Historien fortsetter under bildet

Formidler kristne verdier
Nådehjemmet er også opptatt av at de kristne verdiene skal være synlig i arbeidet. Jentene er med på faste andakter og de går jevnlig til kirken.
– Guds kjærlighet skal gjennomsyre alt arbeid her. Å formidle nåde og likeverd til jenter som har vokst opp i et samfunn preget av klasseskille er fantastisk, sier Storstein Haug.

Det har vært vanlig at prostitusjon går i arv fra mor til datter, men både Storstein Haug og Follesøy Solås opplever at jentene i stadig større grad verdsetter verdien av å ha en utdanning.
– Ingen av jentene jeg har snakket med har som intensjon at barna skal ut i prostitusjon. De ser mer og mer at det å ha papirer åpner veien for et annet liv, sier Follesøy Solås.

De ser begge behovet for Nådehjemmet også de neste 30 årene. KPK

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp