Gi en gave
Meny

Historisk dag i Bangkok

Foto: Lise Tørnby Last ned
For første gang i historien ble to kvinner ordinert til prester i Den evangelisk-lutherske kirken i Thailand (ELCT). Det skjedde på fredag 27. april, på samme gudstjeneste som Amnuay Yotwong ble vigslet til ny biskop. Med fra Norge var biskop og preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Bildetekst: F.v. Somporn Kunchote, Sim Samphachanyanon og preses i Den norske kirke, biskop Helga Haugland Byfuglien

– Dette er en gledens dag, med ordinasjon av to kvinnelige teologer og innsettelse av ny biskop. Det er fint å kunne være her og feire dagen sammen med kirken, sa preses Helga Haugland Byfuglien etter ordinasjonsgudstjenesten.
Hun deltok på ordinasjonsgudstjenesten etter invitasjon fra kirkeledelsen i ELCT, en ung kirke som ble etablert for 24 år siden.

Ung minoritetskirke i et stort land
ELCT er en ung kirke, med sine 24 år. Den er dessuten en minoritetskirke med vel 5200 medlemmer, i et land der 95 prosent av befolkningen på 70 millioner er buddhister. Protestanter og katolikker utgjør til sammen under en prosent kristne i landet.

Den lutherske kirken har derfor tette bånd med den internasjonale kirke. For å kunne gjennomføre innsettelsen av ny biskop fikk ELCT hjelp fra sine søsterkirker i andre deler av verden. De inviterte biskoper fra flere partnerkirker til å delta under ordinasjonen. Sammen med preses Helga Haugland Byfuglien fra Norge deltok biskoper fra Taiwan, Singapore, Finland og Hongkong i den høytidelige gudstjenesten.

Historien fortsetter under bildet

Samlende biskop
Selv om kirken har få medlemmer har den et stort geografisk nedslagsfelt med arbeid i store deler av landet. På kirkemøtet deltok delegater fra hele kirken, og det virket som om den nyvalgte biskopen hadde stor grad av støtte i hele kirken. Biskop Helga sa det slik etter innsettelsen: -Det er flott å se hvordan den nye biskopen i ELCT virker til å ha støtte fra hele kirken, på tvers av geografi. Hun la til: – Jeg har i dag hilst på en rekke representanter fra ulike deler av landet som alle ønsker den nye biskopen velkommen og har tillitt til ham.

Ny kirkeledelse, nye muligheter?
Dagen etter innsettelsen, inviterte den nyvalgte biskopen i ELCT kirkens internasjonale samarbeidspartnere til en åpen samtale om visjoner og fremtida for kirken. Sammen med biskopen, stilte også det nye kirkestyret som har en god «spredning» med hensyns til alder, yrke, kjønn og geografisk tilhørighet. Biskopen understreket ovenfor partnerne at kirkerådets diversitet er en stor styrke for kirka. – Mangfold gir godt grunnlag for vekst, sa han.

På spørsmålet fra preses Helga Haugland Byfuglien, om hvordan den første ordinasjonen av kvinnelige prester vil kunne bidra til å løfte kvinnene i kirken, svarte biskopen slik: – Det at vi feiret så stort i går, viser at vi ønsker kvinnelige teologer velkommen til prestetjeneste i vår kirke. Vi skal fortsette å feire og vi skal fortsette å synliggjøre kvinnelige prester i kirken vår. – Kanskje vil vi en dag også få en kvinnelig biskop i kirken vår, avsluttet han.

Tekst: Lise Tørnby

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp