Gi en gave
Meny

- Er det håp for millioner av barn på flukt?

Foto: Eivind Hauglid Last ned
Ja, selvsagt er det håp, sa generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland på den årlige Bjørn Bues minneforelesning ved VID Misjonshøgskolen på tirsdag kveld. - men det kommer an på oss, om det er muligheter for barn på flukt å realisere sine drømmer, som er de samme håp og drømmer som barn i Stavanger har, fortsatte han.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Gåtefullt
Videre pekte han på at for størstedelen av verdens befolkning har vi aldri levd i en bedre periode når det gjelder mat, utdanning, jobbmuligheter, økt levealder og lav barnedødelighet. På den bakgrunn er de gåtefullt at den delen av verden som har ressurser å dele, ikke klarer å hjelpe i større grad det mindretall i verden som er kastet ut i bunnløs fortvilelse.

65 millioner mennesker
De harde fakta viser at det er ca. 65 millioner mennesker på flukt, ca. to tredjedeler av disse er på flukt i sitt eget land. 9 av 10 flykter til et fattig land. Bare en av ti flykter til et industrialisert land. Dette er veldig forskjellig fra det de fleste tror. Uganda er f.eks. verdens mest gjestfrie land, sa Egeland.

Flyktningkonvensjonen
Egeland pekte på det paradoksale i at vi i dag ikke forplikter oss på flyktningkonvensjonen. – I dag løpet vi fra konvensjonen som ble laget etter andre verdenskrig for å regulere flyktningestrømmen da Europa ble utsatt for krig. i 2016 ble ca. 73 % av flyktningene tatt imot av Tyrkia og Tyskland. Norge er det land i Europa som har hatt den prosentvis største nedgangen i mottatte flyktninger.

Syria
Av en førkrigsbefolkning på ca. 22 millioner mennesker er 12 millioner mennesker i Syria på flukt, ca. halvparten av disse er internt fordrevet og like mange har krysset grensen til andre land. Dette er et drama som vi ikke har sett maken til siden folkemordene på 90-tallet.

Utdannelse
Over halvparten av de som flykter består av barn. Når disse ikke får gå på skole blir håpet om et bedre liv mindre og mindre. Barn, og særlig jenter er veldig sårbare i en slik situasjon. Skolegang beskytter barn i en svært vanskelig livssituasjon. Får vi ikke forhindret flukt, når vi heller ikke FN’s tusenårsmål. I mange land er det mulig å nå målene, men for flyktningene er det håpløst. Det er derfor om å gjøre at vi gjør noe med flyktningsituasjonen i verden, sa Egeland.

————————————————————-
Bjørn Bues minneforelesning for menneskerettigheter har blitt holdt siden 2002.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp