Gi en gave
Meny

Grunn til å tro

Foto: Andrew Neel Last ned
Tvil hører livet til, akkurat som tro. Men trenger jeg å følge samtiden når tvil blir mote eller ideal?
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

KRONIKK

Forfatter: Bjørn Are Davidsen

Sivilingeniør, forfatter og skribent. Opptatt av vitenskap, fornuft og trosforsvar

Teksten er publisert i Misjonstidende 01/18.

Tidligere utgivelser kan leses her

 

Den som aldri tviler, er nok en ganske enkel person eller en som fort kan bli farlig. Å tvile er helt naturlig, men er det noe jeg skal gjøre fordi det forventes av meg? Som når noen tror det må til for en troverdig og tolerant kristen, eller som unnskyldning for ikke å være kristen.

Ja, jeg kan ikke være sikker på noe, selv om «Amen i Kjerka» kan være et unntak.

Men hva betyr det, i praksis?

Kan jeg ikke gå over veien, fordi en bil kan komme i tre ganger fartsgrensen? Ikke spise fordi maten kan være forgiftet?

Nei, i hverdagen må jeg handle i tro. Jeg kan komme trygt over veien, om jeg ser meg for. Jeg spiser uten å ha full kontroll over ingrediensene. Jeg må gjøre valg i tro hver dag, men det hjelper at de er informerte.

Kristen tro er ikke noe unntak. Jeg kan aldri bli hundre prosent sikker, men dess mer jeg vokser i kunnskap og erfaring, dess lettere er det å leve i tillit til Jesus.

Men kan jeg være kristen uten å være sikker på at Gud finnes?

Ja, fordi det er mange grunner til å tro. Noen trenger bare å se en solnedgang – Gud må da finnes! Selv tenker jeg at Gud eksisterer fordi det finnes noe i det hele tatt. Siden det er vanskelig å tro at noe på magisk vis kan ha kommet fra ikke-noe, er det bedre å tro at noe alltid har eksistert – altså er evig.

Videre kan dette evige vanskelig være universet, fordi alt fysisk endrer seg og er avhengig av noe annet for å være som det er. Da passer det bedre med noe evig og uforanderlig bak universet.

Så er universet fininnstilt for liv. Ørsmå forskjeller i naturlovene ville gjort liv umulig. Den beste forklaringen er at universet er planlagt.

Og slik kan vi fortsette. Hvordan har det seg at naturlover finnes? At matematikk er så egnet til å beskrive universet? At noe så rart som bevissthet eksisterer? At vi opplever fri vilje og lengter etter frihet og dypere mening? At vi ser på rett og galt som langt mer enn trafikkregler?

Hvis Gud ikke finnes, passer merkelig mye svært godt med at Gud finnes. Dette beviser ikke Gud, men det gjør det vanskelig å avvise Gud.

Men hva med Jesus?

Har han eksistert? Stod han opp fra de døde? Det er mange grunner til å tro at Jesus har eksistert. En er at han var nordlending. En annen at han ble korsfestet. Siden Messias måtte være fra Betlehem, er det vanskelig å tenke at de kristne ville diktet opp at Jesus var fra nord, Galilea, hvis han ikke var det. Skulle de overbevise noen om at han var Messias, var det ikke noe blinkskudd å dikte opp at han ble korsfestet.

Og skulle man overbevise om at Jesus stod opp fra de døde, var det ingen god idé å fortelle at de som fant graven tom var kvinner.

For bare å nevne noe.

Men selv om Jesus lever, er det sikkert at jeg kan bli frelst?

Nei, hundre prosent sikkert er det ikke. Likevel er det gode grunner til å stole på Guds løfter gjennom Jesus som døde og stod opp igjen for at jeg skal få leve.

 

 

Gratis MT i postkassen?

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490
    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp