Gi en gave
Meny

Fra tusen til tusen

Last ned
På både Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo og på Nong Tang-skolen i Nordøst-Laos er det ca. tusen elever. Ellers er det ikke så mye som er likt.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

En vesentlig forskjell er tilgang på rent vann. Inntil nylig måtte elevene på Nong Trang kjøpe hver dråpe vann som skulle drikkes. Takket være tusen elever på KG, har tusen elever på skolen i Laos nå fått et flott vannrenseanlegg, som gjør at de nå har rent og godt drikkevann.

 

Offisiell åpning

I slutten av november var det duket for åpning av anlegget. Da var vannkvaliteten testet og opplæring gitt til en gruppe lærere. Blant de offisielle gjestene var det flere fra provinsnivå, fra kommunenivå og fra Den evangeliske kirken i Laos (LEC). Det var også flere gjester fa Norge.

Vise-president Khampeng Mitpasa i LEC sto for selve overleveringen. Han hilste på vegne av kirken, og forklarte om et godt samarbeid med misjonsorganisasjonen NMS i Norge.
– NMS har vært en partner for oss i 12 år, og samlet inn masse penger som vi får bruke til utviklingsarbeid her i Laos. Til dette anlegget har pengene kommet fra KG-skolen i hovedstaden Oslo. Hele anlegget har kostet ca 133 millioner Kib (ca. 145 000 kroner), forklarte han.

 

Regler og oppfølging

I sin tale forklarte Khampeng nøye hvordan anlegget var bygd opp, de forskjellige filtrene som var montert og hvordan vannet ble ozon-behandlet på veien gjennom rørene.
– For at anlegget skal vare lenge og holdes i god stand, er det viktig at reglene følges nøye. Teamet som har fått opplæring er ansvarlige for at reglene følges, at ikke uvedkommende oppholder seg i renseanlegget, at det holdes rent, at filtrene skiftes etter oppsatt plan osv. forklarte han.

 

Ønsker å vise godhet

Khampeng forklarte at kirken (LEC) har to avdelinger, den ene avdelingen er opptatt med å forkynne evangeliet for hjertene og bygge fellesskap for kristne, mens den andre arbeider med utviklingsarbeid. I utviklingsarbeidet arbeider kirken utfra det dobbelt kjærlighetsbudet. «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand», og «Du skal elske din neste som deg selv.»
– Den evangeliske kirken ønsker på denne måte å vise godhet. Som kristne ønsker vi å be for anlegget, sa han, og så ba han om at anlegget måtte bli til velsignelse for elevene og for skolen.

 

KG-innsamling

KG samlet i fjor inn over to millioner til utviklingsarbeid i Laos. Fire elever og to lærere var i Laos i åtte dager i august 2015 for å fotografere og samle informasjon til aksjonen. Ingrid Nyborg var en av elevene. Dette året er hun student ved Gå Ut senteret i Trondheim og akkurat nå i praksis i Nepal.
– Det er helt fantastisk hver gang vi får høre at pengene vi samlet inn blir brukt og at prosjektene kommer mange til gode. Dette er det tredje prosjektet som vi har bidratt til. Tidligere er det bygget to skolebygg for pengene, sier hun.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp