Gi en gave
Meny

Fargerik fredsbygging

Last ned
-Systemisk tilnærming til konfliktanalyse – at noe som høres så kjedelig ut kan være så spennende!
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Det sier NMS-misjonær Sophie Küspert-Rakotondrainy, som sammen med 17 andre aspirerende fredsbyggere fra åtte land har vært en uke i Barcelona for å dykke ned i emnet. Resultatet ble fargerike og komplekse grafiske framstillinger av konfliktsituasjoner.

 

Velsignet sjokk

-Det som først kom som et sjokk, at en av tre caser vi skulle jobbe med skulle være fra en sammenheng NMS jobber i, ble snart til en velsignelse, sier Sophie. – Gruppa vår klarte å produsere et detaljert kart over situasjonen som viste både hvordan de ulike faktorene i konflikten påvirker og forsterker hverandre og hvilke elementer som kan balansere dette.

 

Salig virvar

Til tider var vi ganske frustrerte over kartet vi holdt på å lage. Med alle sine aktører, faktorer og tankemodeller liknet det mer et salig virvar enn en systemisk analyse. Men vi kom i mål og fikk laget en god framstilling med spesifikke anbefalinger til NMS om hvordan man vil kunne gå inn i situasjonen med enten fredsarbeid eller utviklingsarbeid.

 

Godt verktøy

Systemisk konfliktanalyse er et meget godt verktøy som bør brukes både under planleggingen av prosjekter i konfliktsituasjoner og videre i arbeidet. I en verden med økende antall konflikter, kan det være godt å beherske verktøy som forenkler en kontekst slik at det er mulig å forstå den, og som samtidig klarer å fange kompleksiteten. Med systemisk konfliktanalyse er man dessuten i stand til å se hvor og hvordan man kan gå inn i et område på en måte som gir maksimalt utbytte og virker svekkende på konflikten.

 

Utvidet kompetanse

NMS har allerede god erfaring med Do No Harm som er et verktøy for konfliktsensitivitet. Nå har vi fått utvidet denne kompetansen. Systemisk konfliktanalyse er et mer omfattende verktøy og viser et mer nyansert bilde. Mens Do No Harm hovedsakelig fokuserer på arbeidet man gjør, har systemisk konfliktanalyse et større fokus på å vise hvordan konflikten henger sammen.

 

Effektivt arbeid

At NMS sendte meg til dette kurset viser at vi tar konfliktsituasjonene vi jobber i på alvor og at vi gjør alt for at arbeidet i disse områdene blir så effektivt som mulig. Dermed unngår vi at ressursene går til aktiviteter som enten ikke har noen effekt eller kanskje til og med en negativ effekt, men at vi i stedet kan jobbe for et bedre og mer rettferdig samfunn.

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp