Meny

En liten revolusjon for kvinnene

Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy Last ned
Kvinner som leder menn? Kvinner som bestemmer over penger? Kvinner som organiserer seg, møtes, planlegger, bygger, kjøper, selger...? Det som er vanlig i Norge, er ganske uhørt i Etiopia. Men det skjer i den lille landsbyen Tagaba ikke langt fra Begi lengst vest i landet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Shame Irata sparer penger sammen med 43 andre kvinner og 6 menn. Det er kvinnene som leder gruppa – og det fungerer godt, til lokalsamfunnets overraskelse. Spare- og lånegruppen har ved å spare ca. 3,70 kr hver måned per person klart å samle opp 4500 kroner på to år i tillegg til å ha bygget et lite hus der de holder møter og som de leier ut når andre skal ha møter. Et NMS støttet prosjekt bidro med bølgeblikkplatene, mens kvinnene bygget resten og innredet med benker.

 

Fra utsiden skulle man ikke tro at dette lille huset rommer en liten revolusjon. Hit kommer kvinnene til fots – ofte etter flere timers gange. De snakker om hva de skal bruke pengene til og hvem som kan låne ut hvor mye. Dessuten planlegger de felles aktiviteter og gir hverandre tips og råd innen jordbruk, helse og familie.

 

–          Vi planlegger å bygge et miljøvennlig «mudbrick» hus til felles bruk. Det har vi lært av landsbyutviklingsprosjektet, og vi ser fordelene med dette, spesielt for å spare på treverk siden det blir mindre og mindre skog.

 

Landsbyene har vært på kurs om Hiv/AIDS og hvordan det lett sprer seg i et samfunn med polygami, og at kvinnene har rettigheter på lik linje med menn.

 

–          Vi som før trodde at mennene våre bare kunne gifte seg med så mange som de ville, har begynt å stå sammen for å forhindre polygami. Vi støtter de kvinnene som nekter mannen å ta enda en kone.

 

Ja, landsbyen Tagaba har blitt grundig forandret. Ikke bare har de mer mat takket være bedre jordbruksmetoder, men de har også mer penger takket være at kvinnene sparer pengene de får fra salg av grønnsakene de planter. Det neste store prosjektet er en mølle til landsbyen. Det blir enda en milepæl for kvinnene.

 

Utviklingen i en annen landsby i nærheten, Kabache Dume, viser at dette arbeidet går langt ut over levetiden til et prosjekt. Her har kvinnene 3 år etter at landsbyutviklingsprosjektet ble faset ut skutt fart på sparingen. Kvinnegruppen blomstrer – de har nå spart nærmere 50 000 kroner og låner stadig ut til medlemmene i gruppa. Kvinnene har god orden på kontoen, de fører bok og opptrer meget selvsikre overfor både menn og besøkende.

 

Å opprette låne- og sparegrupper for kvinner er en investering i Etiopias fremtid og er en bærekraftig måte å styrke kvinner på. Lik deltakelse av kvinner i familien og det offentlige er en forutsetning for vekst og utvikling, og et demokratisk og rettferdig samfunn. Shame og hennes medsøstre er dermed en viktig brikke i landets utvikling.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp