Meny

BARISTA- OG GJENBRUKSMISJON ENGASJERER UNGE

Foto: Heidi Olsen Last ned
Mange unge har engasjert seg på IGJEN Gjenbrukskafé i Oslo. Frivillige tror kaféen kan fylle et behov for en meningsfylt møteplass i storbyen.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

GOD KOMBO: Blandingen av misjon, et sted å være sosial og kaffe gjør at Ingrid Lovise trives godt på IGJEN Gjenbrukskafé.

– Jeg og noen venninner har snakket om at det er litt som Central Perk-kafeen i TV-serien Friends med alle sofaene – en god møteplass, sier Ingrid Lovise Ruud, som er frivillig på gjenbrukskaféen.

Lokalet til IGJEN Gjenbrukskafé i hovedstaden består nemlig av sofaer, bord og kroker å slå seg ned i. Den kombinerte gjenbruksbutikken- og kaféen er innredet som rundt ti forskjellige stuer. Ett bord er dekket til fest, et annet byr opp til et slag kinasjakk og på et tredje ligger en bunke bøker. Om du vil sitte i en stol ved «kjøkkenbordet» med en bok og en espresso, eller om du vil slenge deg ned i en sofa med varm sjokolade, velger du selv når du kommer til IGJEN. Og om du vil, kan du kjøpe med deg både kopp, stol og bord når du går.

Etterlengtet møteplass
Gjenbrukskaféen drives, som landets 49 andre NMS Gjenbruk-filialer, hovedsakelig av frivillige. I dag står student Ingrid Lovise Ruud (21) og pensjonist Anne Marie Ueland (76) ved vinduet i butikken og prøver å finne nye og kreative måter å stille ut et utvalg trebestikk på. Innimellom plassering av rosemalte treskjeer og estetiske vurderinger kvernes bønner, steames melk og selges kaffe.

– Jeg har savnet en slik møteplass i Oslo. Jeg bor et sted der jeg ikke kan invitere masse folk hjem, så det å kunne møtes med venner et sted der du også kan møte andre, synes jeg er veldig bra, sier Ingrid Lovise.

Konsept som tenner
Det var nettopp derfor idéen kom, forteller gjenbrukskonsulent i NMS Gjenbruk, Stina Neergård. Allerede fra første informasjonsmøte i 2016 opplevde gjenbrukskonsulentene at idéen om kafé i Oslo var noe som tente, med over femti som møtte opp.

– Flere av de andre misjonsorganisasjonene har steder der det er lett å være og høre til i Oslo. Vi ville ha et møtested – et sted der man kan «henge» med venner, et NMS’ ansikt utad i byen. Vi ønsket spesielt å tiltrekke studenter og unge voksne, sier Neergård.

Engasjementet viste også tydelig igjen da butikklokalet etter få hektiske arbeidsuker sto klart for åpning med kaffemaskin, disk og varer. I startfasen har de frivillige i stor grad bestått av studenter og unge voksne, men også andre.

– De frivillige legger ned en utrolig innsats. Når logo, skilting og annonsering snart kommer på plass, blir det spennende å se hvordan det slår an. Den gode starten er positiv med tanke på

fremtiden, sier Neergård, som også kan fortelle at flere i andre store byer ønsker å åpne gjenbrukskaféer.

artikkelen fortsetter under bildegalleri

Medmenneskelighet i sentrum
Dagens to frivillige på IGJEN er enige om at gjenbrukskaféen fyller et møteplassbehov i byen. Ingrid Lovise opplever gjenbrukskaféen som et møtepunkt som både gjør NMS og arbeidet synlig i byen, men også vitner om en aktiv organisasjon som bidrar i samfunnet. Det er Anne Marie enig i. Hun har vært frivillig i NMS Gjenbruk i Molde i over sju år og har nå engasjert seg i filial nummer femti, i Oslo. Hun beskriver frivilligheten i NMS Gjenbruk som meningsfull.

– Det hele handler om å se anledningen og benytte den. En viktig del av gjenbrukskonseptet er at vi skal ta vare på kundene. Alle skal oppleve å bli sett, og har man tid, kan man også slå av en prat med dem som uttrykker interesse for det vi gjør, sier Anne Marie.

Hun opplevde i sitt tidligere engasjement i Molde at samtalene og det å være et medmenneske var en viktig del. Ingrid Lovise er enig i at det å ha et miljø som legger til rette for samtaler er veldig positivt. Både dette og muligheten til å få lære seg å lage ordentlig kaffe, tror hun kan engasjere unge mennesker til å bli frivillige.

– Hvis man klarer å få med seg venner og bekjente hit, kan det virke som en slags misjon, det også, sier Ingrid Lovise.

Tekst: Heidi Olsen

Artikkelen er hentet fra Misjonstidende nr.4 2017. Klikk her for å lese e-utgaven av magasinet.


Nyheter

Ser glede og stolthet på gjenbruksbutikkene

– En kollega på jobben kom en dag og sa at de som jobber på NMS sin gjenbruksbutikk er så hyggelige og flinke til å presentere varene.
Les mer

Sofa-treff i Tønsberg

De kom både fra den ene og andre misjonsforening i midtre Vestfold og slo seg ned i kjøkken-, spisestue- og sofa-avdelingene på Gjenbruk i Tønsberg. Medarbeiderne i Gjenbruk hadde stelt i stand til et tilbakelent misjonstreff i myke omgivelser. Gjestene var hentet lokalt fra: Sigrun Volden, Stina Aa. Neergård og Asbjørn Bårnes. Butikk-sjefen sjøl, Knut Bergan, innledet og orienterte om løst og fast rundt butikkens ve og vel – og om de mange solide medarbeidere som fikk utfolde seg med sine talenter. Ett skår i gleden: Han etterlyste flere mannfolk – uten løfteskader...
Les mer

Bedre med grønt enn svart

Da NMS Gjenbruk i fjor arrangerte Grønn Fredag for første gang opplevde flere butikker at omsetningen ble både doblet og tredoblet. I år skal suksessen gjentas.
Les mer

Vinnerbildet er kåret!

Hvem vant NMS Gjenbruks bildekonkurranse? Vinnerbildet viser tekanner montert på husveggen som «fuglehus».
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp