Gi en gave
Meny

Asylsøkere holder liv i NMS Gjenbruk Bodø

Foto: Både Ahmed, Kawa og Muqdad gjør alle slags oppgaver i butikken, men liker aller best å stå i kassa. Fra venstre: Ahmed Aldailame, Kawa Hasuo og Muqdad Hajj Khalid Last ned
Flere av NMS Gjenbruks butikker har gode erfaringer med å bruke flyktninger og asylsøkere som medarbeidere. I Bodø kunne vi faktisk ikke klart å drive butikken uten.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Vi har hatt asylsøkere fra mottak som medarbeidere siden vi startet opp med butikken vår våren 2015, forteller Karianne Pleym. Hun er i full jobb som diakon og er en av fire i styret for butikken i Bodø. Også Ingrid Løkken fra styret er diakon. Kontakten de har med byens internasjonale miljø gjennom jobbene sine har gjort det naturlig å rekruttere flyktninger som medarbeidere.

– Vi tok kontakt med mottaket da vi startet opp her, forteller Ingrid. – Det var viktig for oss at butikken også skulle være en internasjonal møteplass. Men nå er det faktisk blitt slik at vi ikke hadde klart å drive butikken vår uten disse guttene.

Fungerer nærmest som butikkleder
Muqdad Hajj Khalid fra Kurdistan har nettopp fått oppholdstillatelse og skal flytte til en annen del av landet.  Men helst ønsket han å bli i Bodø. Han trives så godt og er slett ikke sikker på at han vil møte like koselige mennesker et annet sted. I gjenbruksbutikken har han nærmest fungert som butikkleder de siste månedene. Alle som sitter i styret for butikken i Bodø er i jobb, og det er ingen butikkleder i butikken hver dag. Men Muqdad åpner og stenger, tar oppgjøret i kassa og hjelper de andre.

– Det er takket være Muqdad at vi har klart å holde oppe seks dager i uka, forteller Karianne og Ingrid.

Ahmed ser på Karianne Pleym, Ingrid Løkken og Inger Johanne Lindahl med varme i blikket. – Dere er fantastiske mennesker, her kjenner jeg meg hjemme, erklærer han. Fra venstre:  Ahmed Aldailame, Kawa Hasuo, Karianne Pleym, Muqdad Hajj Khalid, Inger Johanne Lindahl og Ingrid Løkken

Ahmed ser på Karianne Pleym, Ingrid Løkken og Inger Johanne Lindahl med varme i blikket. – Dere er fantastiske mennesker, her kjenner jeg meg hjemme, erklærer han.
Fra venstre: Ahmed Aldailame, Kawa Hasuo, Karianne Pleym, Muqdad Hajj Khalid, Inger Johanne Lindahl og Ingrid Løkken

Lærer norsk og får venner
Kawa Hasuo fra Kurdistan og Ahmed Aldailame fra Jemen er også medarbeidere hos NMS Gjenbruk Bodø.

– Det er fint å jobbe her i gjenbruksbutikken for her møter vi folk fra Norge og får venner, sier Kawa.
– Det er veldig fint å lære norsk her, fortsetter Muqdad. – Vi får snakke mye med hyggelige og gode mennesker. – Dette er min stil, sier Ahmed og ser fornøyd utover i gjenbruksbutikken.

Stemningen i sofakroken er lett og god mens vi snakker sammen. Guttene er blide og engasjerte mens de diskuterer behovet for annonser på arabisk og hvordan flyktninger kan få mer kjennskap til NMS.

Jeg vil bare leve
Hvordan havnet Muqdad, Kawa og Ahmed i Norge? Vi spør forsiktig om de kan tenke seg å dele noe av historien sin. Ahmed retter seg kontant opp i ryggen og blir skarpere i blikket.

– Jeg skal fortelle deg hvordan det er, sier han. – Jeg forteller gjerne alt: For en måned siden mistet jeg lillebroren min på 17 år i et luftangrep i Jemen. Jeg var som en far for ham, for faren vår døde da han var fem år. Moren min er kreftsyk, men det finnes ikke medisiner. Jemen er blitt omringet. Mange ønsker å flykte men det finnes ingen vei ut lenger.

Det blir så stille i butikken. De to andre guttene lytter og avbryter ikke. Men spenningen i lufta preger hele rommet. Muqdad, som satt så henslengt og avslappet, vrir seg på stolen.

Ahmed forteller videre om hvordan han ønsket å flytte moren og broren til et trygt sted i en annen del av Jemen. Da han skulle vende tilbake til hjemstedet og bedriften han eide, var grensene stengt. Han kom seg ikke hjem igjen. – Jeg vil dra hjem igjen hvis krigen stopper sier han.

Kawa forteller at hans store familie er spredd for alle vinder. – Krigen i landet mitt er ikke som når to hærer slåss, sier han. – Det er vanlige mennesker som bombes. Mange i Norge er redde for at jeg skal ta noe fra dem. Men jeg vil bare leve.

Får mer enn vi gir
En og annen tåre lurer i øyekroken når guttene er ferdig med å fortelle. – Og enda er det dem som spør oss om vi har sovet godt når vi møtes her i butikken, sukker Karianne. – De inviterer oss og lager mat til oss. Det er faktisk de som hjelper oss mer enn vi hjelper dem.

–Vi håper enda flere butikker vil oppdage hvilken ressurs flyktninger og asylsøkere utgjør, sier damene som styrer NMS Gjenbruk Bodø


Nyheter

For billig? For dyrt?

Hvor mye skal en vare i en gjenbruksbutikk koste? Rundt om i landets mange butikker kan diskusjonen gå varmt når medarbeidere skal bestemme prisene.
Les mer

Omsetningsrekord da gjenbruksbutikken på Ski gjenåpnet

Da NMS Gjenbruk på Ski åpnet etter å ha holdt stengt i over to måneder, var det kø av kunder utenfor døra. Etter stengetid viste kasseoppgjøret at butikken hadde hatt sin beste dag noensinne.
Les mer

Gjenbruksbutikkar med Facebookhandel

Som vi veit, har NMS Gjenbruk sine butikkar vore stengde sidan koronautbrotet gjorde det naudsynt. Dette fører til store tap for NMS. For oss som sit i leiinga av butikkane er det ei påkjenning å sjå på dette. Etter som vekene går, tenkjer vi at kanskje går det an å få til noko. Slik at folk i alle fall skal hugsa at NMS Gjenbruk ikkje er avlyst, ikkje er nedlagt, men framleis finst!
Les mer

10 årsjubileum NMS Gjenbruk Myrvåg

Den 21 januar feiret vi med gode kaker, mange besøkende, og forlenget åpningstid. Og selvsagt stort jubileumsalg med halv pris på alle varene.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp