Gi en gave
Meny

40 år siden en vanskelig start i englenes by

Foto: Eivind Hauglid Last ned
«Om dagen gikk vi gatelangs og svettet, om kvelden satt vi og gråt og ba.»
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Slik beskrev Eli og Emil Aarsheim oppstarten i Thailand. Etter et langt liv som misjonærer i Kina, Taiwan og Hongkong, ble de av landsstyret i NMS kalt til å starte i Thailand i 1976. De ankom Bangkok, eller «englenes by», som den kalles på thailandsk, den 31. august. To uker senere kom Bjørg og Nils Peder Kjetså.

 

Vanskelig start

I boken som Arvid Møller skrev om ekteparet Aarsheim i 1979, blir Emil Aarsheim sitert slik: «Den utvilsomt vanskeligste misjonsmark vi har vært på.» Og det manglet sannelig ikke på utfordringer. Oppholdstillatelse, arbeidstillatelse, valutaoverføring fra Norge, språk og kultur for å nevne noen. Det ble mange timer og lange køer på offentlige kontorer for få alle papirer i orden.

 

Luthersk misjon i Thailand

I 1978 begynte også Det Finske Misjonsselskapet å arbeide i Bangkok, og i 1980 startet NMS og FMS et samarbeid under navnet Luthersk Misjon i Thailand (LMT). I samarbeidsavtalen sto det at målet for arbeidet var å «forkynne evangeliet i ord og gjerning og etablere menigheter som skal forenes i én luthersk kirke.»

Først i 1981 ble den første personen døpt som et direkte resultat av arbeidet som NMS hadde startet fem år tidligere.
http://www.nms.no/aktuelt-fra-thailand/han-som-eig-himmelen-article13030-364.html

I 1982 ble Den evangelisk-lutherske kirken i Hongkong medlem av LMT. Da var det fire menigheter i Bangkok, med til sammen 26 døpte medlemmer. Senere har Den lutherske kirken i Singapore blitt med i arbeidet, så vel som Kinki-kirken i Japan, Den lutherske kirken i Australia og til sist har også NMS sin søsterkirke på Madagaskar blitt en del av dette arbeidet.

 

Den evangeliske-lutherske kirken i Thailand (ELCT)

I 1994 var målet for samarbeidsavtalen nådd, og Thailand hadde fått sin første lutherske kirke. Da var det 14 menigheter i Bangkok og Nordøst-Thailand, med totalt 1000 medlemmer.

I dag har kirken rundt 40 menigheter og prekensteder, og nesten 5000 medlemmer. I tillegg har kirken et utstrakt sosialt/diakonalt arbeid, med fokus bl.a. på utdanning for barn og unge og hjelp til unge enslige mødre.

Thailand regnes fortsatt som et av de vanskelige land å drive misjon i. Etter over 500 år med katolsk misjonsinnsats og nesten 200 år med protestantisk misjon er det fortsatt under en prosent kristne i landet.

 

Det lutherske verdensforbund (LVF)

Helt fra starten av var LVF pådriver for en samarbeidsavtale som gjorde det mulig for små asiatiske kirker å bli med i arbeidet. For en uke siden var ELCT vertskap for en av LVF sine fire samlinger før den store generalforsamlingen i Namibia i 2017. Da biskop Banjob Kusawadee introduserte ELCT til forsamlingen av asiatiske lutherske kirkeledere, sa han at han var glad for at Norge og Finland bestemte seg for å samarbeide i 1980.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp