Gi en gave
Meny

175 år siden Schreuder gikk i land i Sør-Afrika

Foto: Misjonsarkivet, VID Stavanger Last ned
Det Norske Misjonsselskap ble opprettet i 1842, og Hans P. S. Schreuder ble selskapets første misjonær. Han ankom Port Natal (i dag Durban, Sør-Afrika) første nyttårsdag 1844.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Hans Paludan Smith Schreuder ble født i Sogndal i 1817. Han var den første av Det Norske Misjonsselskaps misjonærer, og den første misjonær til zulufolket som fikk lov til å bosette seg permanent i zuluriket. Han var veldig språkmektig og i 1850 gav han ut den første grammatikkboken for zuluspråket.

Han hadde alltid vært interessert i og sett misjonærvirke som sitt livsmål, og studerte derfor teologi og fulgte forelesninger i medisin, som en forberedelse til sin misjonsgjerning. I 1842 ble Schreuder kjent i Norge da han gav ut publikasjonen «Nogle ord til Norges Kirke om Christelig Pligt med Hensyn til Omsorg for ikke-christne Medbrødres Salighed».

Fra Port Natal drog han nordover og krysset Tugelaelven, hvor han etter å ha møtt zuluenes konge Mpande, ble den første permanente misjonæren i Zululand, hvor han etterhvert opprettet hele tolv misjonsstasjoner. Den første dåp fant sted in 1858, hele 14 år etter at Schreuder var ankommet Zululand. Meldingen ble tatt imot med stor glede i Norge. Redaktøren i Misjonstidende skrev:

«Så er nå vår misjons førstegrøde innhøstet. Gud skje lov og takk! Vårt (misjons)selskap har vært trett. Men Herren vet i rette tid å tale med den trette, derfor er vi glade og vil glede oss!»

Den kjente salmedikteren Magnus Brorstrup Landstad jublet også da nyheten nådde ham i november 1858. Han ble inspirert til å skrive en salme, og den stod på trykk allerede i nyttårsnummeret av Misjonstidende i 1859. Nå var det tid for å synge om tvilen som var snudd til håp, om ventetiden som var omme, og om Guds ord, som aldri vender tomt tilbake. Salmen blir sunget den dag i dag, og heter «Oppløft ditt syn, du kristensjel».

Schreuder huskes fremdeles av zuluene, og mange av hans salmer på zuluspråket synges også i dag. Schreuder døde i 1882, i Natal-provinsen, Sør-Afrika. Hans siste ord var «Ja, kom Herre Jesus, kom, kom!»

Les om Den første dåp i Sør-Afrika

Den evangelisk-lutherske kirke i det sørlige Afrika (ELCSA) har i dag 580 000 medlemmer.

Les mer her: www.lutheranworld.org/country/south-africa

Kilde: Wikipedia og Misjonstidende

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp