Meny

TAKKNEMLIGHET SOM VÅPEN MOT OVERFORBRUK OG UTBYTTING

Last ned
Jesus eide som kjent ikke engang «en sten han kunne lene sitt hode til». Hos oss er stenene blitt mange.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Barbro Raen Thomassen. Foto: Sidsel Jorgensen

Og vi nøyer oss ikke bare med sten; vi som bor i den rikeste femtedelen av verden står for 80 prosent av forbruket. Det er blitt «typisk norsk» å være best i forbruk. Vi lever i en tid der vellykkethet er koblet med høye lønninger og høyt forbruk av varer og tjenester. Til tross for global kunnskap – vi vet godt at vi i Norge tilhører et uhyre privilegert samfunn – sammenligner vi oss raskt med dem som har mer enn oss framfor dem som har mindre, og kjenner oss misfornøyd. «Bare litt til», svarte selv eiendomsgiganten Rockefeller da han ble spurt om hvor mye han trengte for å slå seg til ro. Selv ikke han var fornøyd. «Bare litt til», og litt til, og litt til. Det er den grenseløse grådighetens forbannelse.

Våre fotavtrykk på jorda er blitt store og tunge. Vi plyndrer regnskogene, tømmer havet for ressurser og fyller det med plast. Våre flyreiser, jakt på opplevelser og jag etter profitt har satt alt framtidig liv på kloden i ekstrem fare. Og det er de fattige som betaler den høyeste prisen, med utarming av jordsmonnet, inntørkede innsjøer, døde dyr og forgiftede brønner.

I vår slapp regjeringen Solberg en perspektivmelding som burde fått mye mer oppmerksomhet – og knallhard kritikk. Perspektivmeldingene skal fortelle oss hva politikerne tenker om framtida, de slippes hvert fjerde år og skal være fyrlyset som vi skal navigere etter i norsk økonomi.

«BARE LITT TIL», OG LITT TIL, OG LITT TIL. DET ER DEN GRENSELØSE GRÅDIGHETENS FORBANNELSE.

Her sier statsministeren at vi alle må jobbe mer om vi skal klare å opprettholde veksten i norsk økonomi. Ser vi på vekstratene, mener våre ansvarlige myndigheter at vi innen 2060 må ha et bortimot tre ganger så høyt privat forbruk som i dag. Dette bærer fullstendig galt avsted. For forbruk krever energi, arealer og materialer – ressurser som har sin definitive begrensning.

«Leve enklere», lyder en av de fire veiviserne i Korsvei-bevegelsen. Å leve enkelt kjennes fort umulig. Men å leve enklere kan vi alle få til, ett steg av gangen. De tre andre veiviserne er: Søke Jesus Kristus, Bygge fellesskap og Fremme rettferdighet. Når de fire veiviserne får virke sammen, blir det umulige mulig. I fellesskapet, for en rettferdig verden, med Jesus Kristus som våre livs kilde, frelser og inspirator, blir det å leve enklere et imperativ og en befrielse.

Å LEVE ENKELT KJENNES FORT UMULIG. MEN Å LEVE ENKLERE KAN VI ALLE FÅ TIL, ETT STEG AV GANGEN.

Hva dette «enklere» betyr, vil være forskjellig for hver og en av oss, avhengig av vår livssituasjon og muligheter. Når Jesus ber oss se til liljene på marken og fuglene i luften, er det for å vise oss en frihetens vei, der vi skal få slippe å leve med frykt og bekymring. Vi skal få slippe å bekymre oss for om vi har sikret tilværelsen vår tilstrekkelig, om vi eier og har nok. Vi skal få slippe frykten for ikke å leve opp til andres forventninger. Vi settes fri til å bryte med forbrukskjør og kjøpepress. Vi kalles til å leve motstrøms, i tillit og takknemlighet.

Kapitalismen påpeker mangler vi har og skaper behov vi ikke har. Det finnes derfor ikke noe bedre våpen mot vanvittig kapitalistisk kjøpepress, grenseløst forbruk, overoppussing og utbytting, enn takknemlighet: Vær fornøyd med det du har!

Tekst: Barbro Raen Thomassen, visuell kunstner og skribent.

Kronikken er hentet fra Misjonstidende nr.4 2016. Klikk her for å lese e-utgaven av magasinet.


Nyheter

Lyst å strikke NMS Gjenbruksvott?

Nå har vi fått oppskrift til en flott gjenbruksvott. Har du lyst til å strikke en slik før våren kommer?
Les mer

Kreativt gjenbruk

I hele desember har NMS sine gjenbruksbutikker bugnet av julepynt. Her finner alt du trenger til å skape julestemning. For deg som er litt kreativ er gjenbruksbutikkene rene skattekammeret! I dette innslaget fra TV2 God morgen Norge gir Finn Schjøll deg ideer og inspirasjon til hvordan du kan skape julestemning i ditt eget hjem med varer fra våre butikker.
Les mer

Ser glede og stolthet på gjenbruksbutikkene

– En kollega på jobben kom en dag og sa at de som jobber på NMS sin gjenbruksbutikk er så hyggelige og flinke til å presentere varene.
Les mer

Sofa-treff i Tønsberg

De kom både fra den ene og andre misjonsforening i midtre Vestfold og slo seg ned i kjøkken-, spisestue- og sofa-avdelingene på Gjenbruk i Tønsberg. Medarbeiderne i Gjenbruk hadde stelt i stand til et tilbakelent misjonstreff i myke omgivelser. Gjestene var hentet lokalt fra: Sigrun Volden, Stina Aa. Neergård og Asbjørn Bårnes. Butikk-sjefen sjøl, Knut Bergan, innledet og orienterte om løst og fast rundt butikkens ve og vel – og om de mange solide medarbeidere som fikk utfolde seg med sine talenter. Ett skår i gleden: Han etterlyste flere mannfolk – uten løfteskader...
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp