Gi en gave
Meny
Last ned

Praktisk informasjon / FAQ

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål!

Snarveier

Helse og vaksiner

Det forutsettes at de som kommer som praksisstudenter er ved god og stabil fysisk og psykisk helse. Det er krevende å bo og jobbe i Thailand, både på grunn av sterke møter med fattigdom, men også klima, språkutfordringer, kulturforskjeller og at man vil oppleve å komme i utfordrende etiske situasjoner i praksis. Dette vil påvirke en. Da er det viktig å ha gode metoder for å kunne håndtere utfordringene.

Helsevesenet i Thailand er variert, men i Bangkok finnes gode sykehus. Dersom du har en kronisk sykdom er det viktig at du har fått klarsignal fra fastlege at det er greit at du reiser til Thailand. Sudiekoordinator i NMS bør også bli informert om dette på forhånd. Generelt er åpenhet og kommunikasjon om helseutfordringer viktig.

Etter ankomst er det viktig å huske på god håndhygiene og å drikke minst 2 liter vann om dagen.

I god tid før avreise til Thailand må du få time med fastlege eller reisevaksineklinikk for å starte vaksinering. Vi anbefaler å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for hvilke vaksiner du skal ta. Som student i praksis bør du følge anbefalingene for «gruppe 2» i FHIs retningslinjer. Som praksisstudent kommer du i nærkontakt med mange ulike mennesker i ulike situasjoner, og vi anbefaler vaksinering for hepatitt A og hepatitt B.

For å hindre sykdom ber vi deg ta noen forholdsregler når du oppholder deg i Thailand:

  1. Vær nøye med å rense selv små sår og skrammer, for å forhindre infeksjon.
  2. Solbeskyttelse: sola er svært sterk, og vi anbefaler å bruke solfaktor hver dag, og å oppholde deg i skyggen når du kan.
  3. Forebygge myggstikk: malaria finnes i deler av landet, men ikke i Bangkok. Sykdommen overføres via myggstikk. Skal du ut av Bangkok bør du orientere deg om det er behov for malariaprofylakse. Denguefeber finnes i hele landet, og overføres via myggstikk. Vi anbefaler derfor at du har med en god myggspray (bør inneholde virkemiddelet DEET), og bruker denne for å forebygge myggstikk. Andre råd for å unngå myggstikk er å bruke lange bukser og gensere på kveldstid.
  4. Rabies: Det er mange løshunder i Thailand, og rabies er en reell fare. Unngå nærkontakt med dyr med mindre du vet helt sikkert at de er vaksinert! Dersom du likevel skulle bli bitt, klort eller slikket på av et dyr som du ikke vet har blitt vaksinert, må du rense såret og huden rundt grundig med såpe og rennende vann, og oppsøke lege umiddelbart. Ubehandlet rabies har 100% dødelighet.

Visum

 

Du må søke om visum på forhånd i Thailands ambassade i Oslo. Det er viktig å lese reglene godt, og passe på at du sender inn alle dokumentene de trenger når du søker. Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreise.

Forsikring

 

Det er obligatorisk med reiseforsikring for alle studenter som skal ha praksis gjennom NMS Exchange. Undersøk også at forsikringen dekker situasjoner som kan oppstå i praksis. Dette må du ha når du skal ha praksis ved helsefaglige institusjoner. Du kan risikere å bli nektet å starte i praksis så lenge du ikke har papirer på dette. Sjekk reiseforsikring for studenter – de har ofte tilbud på slike typer forsikringer.

Klima

Thailand har tre årsitider: «den kalde årstida» (november-februar), «den varme årstida» (februar-mai) og «regntida» (mai-november). For nordmenn vil Thailand oppleves varmt hele året, men mars-april er den aller varmeste tida.

Varmen kombinert med mange nye inntrykk gjør at du vil oppleve å bli fortere sliten enn du er vant til. Drikk nok vann (minst to liter om dagen!) og ta små pauser når du trenger det.

Bangkok er en stor by med mye forurensing, noe som kan være utfordrende dersom du har astma eller andre lungerelaterte sykdommer. Det er også mye bråk sammenlignet med de fleste steder i Norge. Heldigvis er Bangkok en by med mange grønne lunger, og vi oppfordrer studentene til å bruke disse!

Kultursensitivitet

Thailand har en helt annen kultur enn Norge. Selv om det ikke forventes at du som student skal forstå alle kulturelle koder, er det noen tips du bør følge for at oppholdet skal bli så lærerikt og nyttig som mulig!

Kleskode: Som student gjennom NMS Exchange forventer vi at du respekterer den lokale kleskode. I Thailand betyr det å gå med klær som dekker knær og skuldre. Dette gjelder både menn og kvinner. Thaier kler seg mer formelt i jobbsammenheng enn det som er vanlig i Norge. Dersom du er i tvil, snakk med lokal studiekoordinator om hvordan kleskoden er på din praksisplass.

Fysisk kontakt: Det er ikke vanlig med fysisk kontakt i Thailand, heller ikke med små barn i for eksempel barnehage. Hodet anses som den viktigste delen av kroppen, og det er svært uhøflig å ta noen på hodet. Føttene regnes som den skitneste delen av kroppen. Bruk aldri føttene til å peke på noen, eller til å flytte på noe (f.eks. lukke døra). Du må aldri skritte over noen som sitter på gulvet, eller ting som ligger på gulvet.

Hilse: I Thailand hilser man ved å gjøre en «way», det vil si holde hendene sammen foran brystet. Man håndhilser ikke, heller ikke når man presenterer seg selv. Hvis en voksen hilser på deg, må du hilse tilbake. Til barn kan du enten hilse tilbake, eller smile dersom de hilser på deg.

Respekt for religiøse symboler: Thailand er et buddhistisk land, og du må respektere lokale og religiøse tradisjoner. Ikke berør religiøse symboler. Hvis du er kvinne og møte en buddhistmunk, må du holde avstand og ikke se ham inn i øynene, og ikke komme i fysisk kontakt med ham.

Respekt for kongen og kongefamilien: Thailand er et kongedømme, og kongen og kongefamilien er dypt respektert i Thailand. Du må aldri snakke om kongehuset i offentligheten, heller ikke på norsk. Du må heller ikke skrive noe om kongefamilien i meldinger, på sosiale medier eller liknende. Det er forbudt å kritisere kongehuset. Dersom du går på kino, vil du oppleve at alle reiser seg og synger kongesangen før filmen begynner, og kl. 08 og kl. 18 blir nasjonalsangen spilt av over hele byen. Da må du stå stille til sangen er ferdig.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp